mír

Vezměme mír do svých rukou

V Evropě, na Ukrajině, v Rusku a na celém světě si lidé přejí mír, zatímco vlády požadují stále více zbraní a lidských zdrojů pro válku.
Lidé požadují právo na zdraví, vzdělání, práci a obyvatelnou planetu, ale vlády je zatahují do totální války.

Jediná možnost, jak se vyhnout nejhoršímu, spočívá v probuzení člověka a schopnosti národů se organizovat.

Vezměme budoucnost do vlastních rukou: jednou za měsíc se v Evropě a na celém světě sjednoťme v den věnovaný míru a aktivnímu nenásilí.

Pátek 21. 4. 2023   Zprávy

Válka patří do pravěku. Vytvářejme mír.

Situace konfliktu na Ukrajině, který postihnul obyvatelstvo již poznamenané utrpením, se v těchto dnech vyhrotila a riziko války, která nebude mít ani poražené ani vítěze, je stále hmatatelnější a reálnější.

Každou hodinou slábne naděje, že se podaří vyhnout se rozsáhlému konfliktu, a panuje pocit, že zapojení celé Evropy do této války je jen otázkou času.

Úterý 8. 3. 2022   Názory a komentáře

2. Světový pochod za mír a nenásilí

2. světový pochod za mír a nenásilí vyšel 2. října 2019 z Madridu, v Mezinárodní den nenásilí, deset let po 1. světovém pochodu. Půjde směrem do Afriky, Severní Ameriky, Střední a Jižní, skočí do Oceánie, přejde Asii a nakonec do Evropy. Zpět do Madridu dorazí 8. března 2020, na Mezinárodní den žen. Celou planetu obejde za 159 dnů. Odhaduje se, že 2.

Čtvrtek 3. 10. 2019   Zprávy

Vzpomínka na Karla Gotta a jeho podporu Světovému pochodu za mír a nenásilí

Naše cesty se potkaly v rámci 1. Světového pochodu za mír a nenásilí, který v listopadu 2009 procházel Prahou a pan Gott vyjádřil myšlence míru a nenásilí svou podporu.
Čtvrtek 3. 10. 2019   Zprávy

K dosažení míru je nezbytná nová vize člověka

Příspěvek v rámci kulatého stolu koalice Social Watch na téma překážky v zajišťování míru
Pondělí 22. 1. 2018   Zprávy

Život bez válek - Táňa Fischerová

Hlavní překážkou v zajištění míru domácího i světového je tedy propletení moci ekonomické a politické a s tím spojené ujařmení svobodného ducha i kultury.
Pondělí 22. 1. 2018   Zprávy

NATO kritizuje jaderné odzbrojení

Ani jedna jaderná velmoc nesouhlasila s podpisem nové smlouvy zakazující jaderné zbraně. Všichni si uvědomujeme, že jednostranné odzbrojení by znamenalo pro tyto státy skutečné znepokojení.
Středa 25. 10. 2017   Názory a komentáře

Michael Douglas: Svět by měl naslouchat laureátům Nobelovy ceny za mír

Dvakrát oceněný Akademií za nejlepší herecký výkon a nejlepší film, Michael Douglas, je poslem míru OSN v oblasti odzbrojení a zrušení jaderných zbraní.
Pondělí 16. 10. 2017   Názory a komentáře

Co vedlo k udělení Nobelovy ceny míru 2017 kampani za Jaderné odzbrojení?

Svět bez válek a násilí publikuje tiskové prohlášení Nobelova výboru, potvrzující, že Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní vyhrála Nobelovu cenu za mír za rok 2017. Z pozice členů ICAN jsme ohromeni a nadšeni, že tvrdá práce, kterou kampaň vykonala od roku 2009, byla uznána tímto výjimečným způsobem. Blahopřejeme ICANu.

Středa 11. 10. 2017   Zprávy

“Pro a proti” - Táňa Bednářová o nezbytnosti jaderného odzbrojení.

Nobelovu cenu za mír letos norský výbor přiřkl mezinárodní kampani bojující za zrušení jaderných zbraní. Zdůvodnil to potřebou upozornit na údajně vysoké riziko jaderného konfliktu. Je třeba usilovat o odstranění úplně všech jaderných zbraní, nebo je to idealistický projekt, který může naopak zhoršit bezpečnostní situaci ve světě?

Úterý 10. 10. 2017   Zprávy

Stránky