řecko

John Pilger

John Pilger: Řecká krize a bombardování Jugoslávie mají stejný rukopis

Nepravomocný útok na Jugoslávii byl úderem vůči konceptu teritoriální a ekonomické nezávislosti podle amerického a evropsko-unijního 'receptu' na globalizovaný svět. Podobně, v jiné formě se odehrává současný útok na Řecko. Na Athény nepadají bomby, ale agrese má podobné cíle. To platí také pro sankce určené Iráku. Nezávislost v jakékoli formě se nevyplácí. Jugoslávie představovala jistou formu nezávislosti, i když v post-Titově době neuspořádanou, ale byla to nezávislá země.
Čtvrtek 27. 8. 2015   Názory a komentáře

Pravo-levá neschopnost v řecké krizi

Stalo se tedy to, co jsme jako zástupci Jubilee (mezinárodní kampaň k problematice dluhů) říkali již v roce 2011: Místo aby se krize řešila, je finančně podporována. Podíváme-li se na konkrétní čísla, pak Řecko dluží 317 miliard eur. Z toho pětadvacet miliard dluží MMF. Dalších 67,5 miliardy eur dluží privátním věřitelům, kteří částečné oddlužení (tzv. haircut) už provedli – byť někdy jen snížením úrokových sazeb. Zbylých 224,5 miliard eur tvoří dluhy ze záchranných balíčků!
Středa 5. 8. 2015   Názory a komentáře

Bezedný dluh. Role Mezinárodního měnového fondu.

V těchto dnech se mluví o Řecku a jeho dluhu vůči Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Ale o co se tato instituce stará? Jakou roli hraje v krizích mnoha zemí? Zveme vás ke shlédnutí dokumentu z produkce italské televize. Je to dokument z roku 1998, ale i dnes je stále aktuální. Rozdíl je v tom, že se tehdy role MMF zmiňovala v souvislosti se zeměmi takzvaného třetího světa, dnes hraje MMF klíčovou roli také v krizích zemí takzvaně vyspělých.

Pondělí 13. 7. 2015   Názory a komentáře

Všichni jsme Řecko. Nedělní referendum v Řecku - za demokracii a proti bankám.

Význam nedělního referenda v Řecku nespočívá ve volbě mezi setrváním o odchodem z Evropy a z Eura, jak to mnozí dnes chtějí interpretovat.
Čtvrtek 2. 7. 2015   Zprávy

Řecko se vydalo ve stopách Egypta a Španělska: nastává počátek nové civilizace?

Tisíce lidí v celkem 20 městech odstartovaly tzv. Řeckou etickou revoluci. Řekové převzali zprávu vyslanou španělskými „Indignados" (v překladu doslova rozhořčení, pobouření) vyjádřenou v mottu: „Buďte potichu, jinak probudíte Řecko..." Řecko se probudilo nadobro...

Sobota 28. 5. 2011   Názory a komentáře